November 20, 2008

Μάρκετινγκ με 140 χαρακτήρες



Όταν νομίζατε πως είχατε μάθει τι είναι το blogging, εμφανίστηκε το "microblogging".

Τα τελευταία χρόνια το blogging έχει ωριμάσει και βλεπουμε πως οι αναρτήσεις έχουν γίνει περισσότερο "επαγγελματικές", μεγαλύτερες και δυσκολότερες στην παραγωγή τους. Η έλευση του microblogging έδωσε μία διέξοδο στη πολυπλοκότητα, μεσω συχνών, σύντομων, και απλών μηνυμάτων, με 140 χαρακτήρες ή λιγότερο.

Οι χρήστες του Twitter (η κυριότερη υπηρεσία για microblogging σήμερα) τα ονομάζουν "tweets", και αποτελούν το κύριο εκφραστή στο ερώτημα "Τι κάνεις"; Τα tweets επιτρέπουν στους χρήστες να συνομιλούν μεταξύ τους, σαν να χρησιμοποιούσαν έναν ασύγχρονο instant messenger.

Βέβαια η χρήση τους έχει να πάρει πολλές και διαφορετικές μορφές. Με τα tweets οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να μοιραζονται URLs με τους φίλους και τους συνεργάτες τους, να προωθούν αναρτήσεις στο blog τους, αλλά και να διεξάγουν διάλογο με δυνητικούς πελάτες τους.

Ένα παράδειγμα είναι το Woot.com, που χρησιμοποιεί τα tweets για να επικοινωνησει τη προσφορά της ημέρας (twitter.com/woot). Αν και τα tweets του Woot είναι τελείως εμπορικά, πιστεύω πως είναι χρήσιμα για όσους επιθυμούν να έχουν άμεση ενημέρωση όταν ένα νέο προϊον βγαίνει στο δικτυακό τους τόπο.

Όμως θεωρώ πως η πραγματική αξιοποίηση των tweets ως εργαλείο μάρκετινγκ απαιτεί αρκετές ικανότητες για να μην δίνουν την απόλυτη εντύπωση του εμπορικού μηνύματος.

Νομίζω πως όσοι ασχολείστε με τη διαφημιση στο Ιντερνετ θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα λογαριασμό στο Twitter. Όταν ενεργοποιήσουν τη δυνατότητα track για την Ελλάδα, τουλάχιστον θα μπορείτε παρακολουθείτε τις συζητήσεις που γίνονται για την μάρκα σας, από το κινητό σας (δυστυχώς το track δεν λειτουργεί ακόμη για την Ελλάδα, αν και έχω δοκιμάσει αρκετές φόρες έχω λάβει μηνύμα στο κινητό μου).

1 comment:

Anonymous said...

Το twitter έχει εγκαταλείψει γενικώς τα tracks (όπως και το ΙΜ), δεν είναι μόνο η Ελλάδα.
Αντίστοιχή υπηρεσία μπορεί να γίνει εφικτή μέσω του rss feed που προσφέρει το search.twitter.com ή το twitterspy σε gtalk (http://www.techlifeweb.com/2008/07/07/how-to-set-up-twitterspy-in-google-talk/)